Kasztan jadalny
Kasztan jadalny daje smaczne orzechy, znane jako marony. Drzewo bardzo dobrze zimuje i jest bardziej odporne na mróz niż orzech włoski. U mnie kasztany rosną od 20 lat i nigdy nie były zabezpieczane przed mrozem. Drzewo rośnie symetrycznie, ma ładny pokrój i jest wybitnie miododajne. Kasztany nie wymagają żadnych oprysków i owocują co roku, ponieważ kwitną dopiero w połowie czerwca, dzięki czemu kwiaty nigdy nie przemarzają.
Roślina należy do rodziny bukowatych i nie jest spokrewniona z popularnym kasztanowcem, więc nie jest atakowana przez szrotówka kasztanowiaczka. Kasztany można spożywać pieczone, gotowane albo surowe, prosto z drzewa.
Sprzedawane sadzonki mają 30-50 cm wysokości, od początku rosną w doniczkach i można je sadzić od wiosny do jesieni. Wysyłamy paczką pobraniową kurierem. Koszt wysyłki pobraniowej to 19 zł, bez względu na ilość roślin w paczce.